Stappenplan voor het kopen van een fiets
Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets is het het allerbelangrijkst dat je er lekker lang van kunt genieten. Hierbij verschilt het wat voor een soort fiets je koopt: het kopen van een kinderfiets vergt andere aandachtspunten dan het kopen van een fiets voor volwassenen. Het is in ieder geval goed om te weten dat een goede fiets een flinke investering waard is. Op die manier heb je er lang(er) plezier van dan een goedkope fiets. Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een fiets lees je in dit artikel.
Voor wat voor een soort fiets wil je gaan?
Voordat je op zoek gaat naar een fiets is het voor jezelf handig om te weten wat voor een soort fiets je zou willen hebben. Ben je op zoek naar een stadsfiets voor je dagelijkse boodschappen en uitstapjes of heb je een fiets nodig voor het maken van meer kilometers? Een omafiets is bijvoorbeeld ideaal voor in de stad, terwijl je beter een mountainbike of sportieve fiets voor een fietsvakantie kunt kopen wanneer je van plan bent om te gaan toeren. Zoek je liever wat meer ondersteuning bij het fietsen dan is een e-bike perfect. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een fiets met elektrische aandrijving; in 2019 is een recordaantal e-bikes verkocht in Nederland.
Fiets met of zonder versnellingen
Wat ook in je keuze mee moet wegen is of je wel of niet voor een fiets met versnellingen gaat. Feit is dat een fiets met versnellingen veel lichter fietst. Dat is eigenlijk altijd wel prettig: of je nu een stukje in de stad fietst of wanneer je een langere rit maakt. Kies je voor een stadsfiets dan is een fiets met 3 tot 8 versnellingen aan te raden. Op mountainbikes en sportieve fietsen vind je vaak een zogeheten derailleurversnelling. Daardoor fiets je lekker licht en snel. Bij een gewone stadsfiets kun je uiteraard ook voor meer versnellingen gaan. Houd in dat geval wel rekening met een hogere prijs. Bij de meeste fietsenwinkels kun je met je creditcard een fiets kopen. Daarbij betaal je de rekening pas aan het einde van de maand - dat kan soms toch al net schelen wat betreft de kosten.
Voor welke framemaat ga je?
Ook niet onbelangrijk: zorg dat je altijd voor de juiste framemaat gaat bij het kopen van een fiets. Op die manier voorkom je zadelpijn, rugpijn en overbelasting van je knieën. De meeste mensen kijken naar de lengte van een persoon om zo de framemaat te bepalen. Daarmee kunnen nogal eens wat fouten worden gemaakt; je kunt beter kijken naar hoe lang de benen zijn. Om de framemaat goed op te meten, moet je tweederde van de binnenbeenlengte meten. Dat doe je door te meten vanaf de onderkant van de voet tot aan de lies. Een fietsverkoper kan je hier altijd verder bij helpen. Zo voorkom je een flinke miskoop.
Check de remmen van een fiets
Tot slot is het verstandig om te kijken naar de remmen van de fiets. Wil je voor een fiets gaan met ultraveilige remmen? Dan kies je voor hydraulische remmen; deze vind je voornamelijk op de wat duurdere (toer)fietsen en e-bikes. Een andere optie is een fiets met terugtraprem en handremmen. Alleen handremmen of alleen terugtrapremmen op je fiets zijn vaak niet veilig genoeg. Leuk feitje: wist je dat Nederland een van de enige landen is waar terugtrapremmen veelvuldig gebruikt worden? We fietsen hier natuurlijk ook meer in vergelijking met andere landen en gaan graag veilig op pad. Op goedkopere fietsen vind je vaak zogeheten V-brakes, die prima zijn. Ook zijn er veel fietsen met rollerbrake remmen en velgremmen. Laat de fietsverkoper je meer vertellen over verschillende remmen en je weet precies welke keuze je moet maken bij het kopen van een fiets.